fbpx

Symptom på hälsporre

Hälsporre

Hälsporre eller plantar fasciit kännetecknas av en skarp smärta under hälen när du står eller går. Ofta gör de första stegen på morgonen riktigt ont. Hälsporre gör ofta ont under främre delen av hälen, men även längre bak under hälen. Den utväxt på hälbenet som gett upphov till namnet hälsporre har även visat sig finnas hos hälften av personer som inte har några problem varför det inte är troligt att det är den som är huvudproblemet.

Det som gör ont är överbelastning av infästningarna för plantarfascian (bindväven som håller upp fotvalvet och förbinder hälbenet med tårna). Den överbelastningen uppstår oftast genom problem med rörligheten i foten leder, i synnerhet rörligheten i mellanfoten. Om fotvalvet belastas för hårt på insidan av foten så fastnar ofta ett ben (naviculare) i nedsjunket läge. Detta leder till att hälbenet (calcaneus) och tårna pressas iväg från varandra. Foten blir då längre vilket sätter plantarfascian under konstant anspänning vilket skapar irritation i infästningarna.

Problem i rygg- och bäckenleder kan också bidra med problem. Nedsatt rörlighet i där kan reta nerverna som sköter känsel och muskler i fötter och underben samt försämra cirkulationen där, vilket försvårar läkning. Så är det av största vikt att det att alla leder fungerar som de ska från nacke ned till fötterna. Detta ställer större krav på den som ska behandla din hälsporre / plantar fasciit.

LöparAkuten, Dalagatan 23 (T-bana Odenplan, uppgång Västmannagatan/Karlbergsvägen), 113 24 Stockholm