fbpx

Mortons neurom

Mortons

Symptom Mortons neurom

De vanligaste symtomen vid Mortons neurom (även kallat Mortons neuralgi, Mortons metatarsalgia, Mortons sjukdom eller Mortons tå) är smärta och domningar i framfoten. Smärtan är ofta brännande och/eller skärande. Besvären förvärras vid belastning av foten. Smärtan orsakas av att en nerv i framfoten kommer i kläm. Då nerven kommer i kläm blir den irriterad och svullnar vilket ökar inklämningen. Vanligast är att det sker mellan 3: och 4:e tån, men det förekommer förekommer också i mindre utsträckning mellan 2:a och 3:e.

Orsaken till att nerven kommer i kläm i framfoten är ofta nedsatt rörlighet vid hälbenet och i mellanfoten. Om hälbenet (calcaneus) förlorar sin rörlighet i sidled så leder det till en överbelastning av mellanfoten där ett ben (cuneiforme III) ofta fastnar i nedsjunket läge. Överbelastningen kan också ske vid en olycklig fotisättning när man springer eller om man trampar snett.

Problem i rygg- och bäckenleder kan också bidra med problem då nedsatt rörlighet i där kan reta nerverna som sköter känsel och muskler i fötter och underben samt försämra cirkulationen där, vilket försvårar läkning. Så är det av största vikt att det att alla leder fungerar som de ska från nacke ned till fötterna.

Behandling

På LöparAkuten undersöks och behandlas inte bara fotens funktion utan också vid behov ryggradens funktion för att få bästa resultat vid behandling av Mortons neurom. Kontakta oss snarast möjligt för bedömning och behandling.

  • Undvik att belasta föttera så mycket som möjligt under behandlingstiden. Bra skor kan avlasta. Skorna ska vara breda och väl dämpade i framfoten.
  • Provocera inte smärtan, gör inte något som gör ont. Det förlänger läkningstiden kraftigt.
  • Jobba med fotgymnastik enligt program från LöparAkuten.
  • Om man har ett arbete där man står och går mycket kan man behöva vara sjukskriven.

LöparAkuten, Dalagatan 23 (T-bana Odenplan, uppgång Västmannagatan/Karlbergsvägen), 113 24 Stockholm